Fazy-BBCH-sliwy, medycyna roślin sem.5, agrometeorologia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Skale BBCH to skale wykorzystywane w państwach UE do identyfikacji faz rozwoju roślin uprawnych. Skale BBCHwykorzystują system kodu dziesiętnego – wyróżnia się 10 faz głównych (0 – 9), z których każda dzieli się na kolejne10. Stąd do szczegółowego określenia danej fazy rozwoju używane są liczby dwucyfrowe. Za początek danej fazyprzyjmuje się moment, gdy 10 % roślin wykazuje cechy opisane w danej fazie. Pełnia danej fazy przypada na okres,gdy 50 % roślin znajduje się w opisywanym stadium rozwoju.Fazy rozwojowe drzew owocowych pestkowych według skali BBCH00010309Rozwój pąkówStan spoczynku, okres bezlistny: pąki liściowe i grubsze od nich pąki kwiatowe zamknięte i okryte ciemnobrązowymi łuskamiPoczątek nabrzmiewania pąków (pąki liściowe), widoczne jasnobrązowe łuski z jasnymi brzegamiKoniec nabrzmiewania pąków, łuski oddzielone, widoczne zmiany barwy na jasnozielonąWidoczne zielone końce liścia, odpadają brązowe łuski, pąki zamknięte w jasnozielonych łuskachBBCH 011101119Rozwój liściPękanie pąków, oddzielają się pierwsze liścieRozwinięty pierwszy liść, widoczna oś rozwoju pęduPierwsze liście całkowicie wykształconeBBCH 1033132333.39Rozwój pędów z pąka szczytowegoPoczątek wzrostu pędu, widoczne osie rozwoju pędówPędy osiągają około 20% typowej długościPędy osiągają około 30% typowej wielkościFazy trwają aż do ...Pędy osiągają około 90% typowej długościBBCH 3155153545556575966061626364656769771727375767778798818587899919293959799Dojrzewanie owoców i nasionPoczątek fazy dojrzewania, wybarwianie owocówZaawansowane wybarwianie owocówOwoce dojrzałe do zbioruOwoce dojrzałe do konsumpcji, posiadają typowy smak i jędrnośćZamieranie, początek okresu spoczynkuZakończenie wzrostu pędów, ulistnienie ciągle żywo zieloneLiście zaczynają się przebarwiaćPoczątek opadania liści50% liści przebarwionych lub opadającychWszystkie liście opadłyZebrane owoce, okres spoczynkuRozwój owocówRozwój zalążni, po przekwitnięciu powstaje owocRozrastanie zalążniOpadania zawiązków nie zapylonychOwoc osiąga około połowę typowej wielkościOwoc osiąga około 60% typowej wielkościOwoc osiąga 70% typowej wielkośćOwoc osiąga około 80% typowej wielkościOwoc osiąga około 90% typowej wielkościKwitnieniePierwsze kwiaty otwartePoczątek fazy kwitnienia, otwartych około 10% kwiatówOtwartych około 20% kwiatówOtwartych około 30% kwiatówOtwartych około 40% kwiatówPełnia fazy kwitnienia: przynajmniej 50% kwiatów otwartych, opadają pierwsze płatkiZasychanie kwiatów: większość płatków opadaKoniec fazy kwitnienia: wszystkie płatki opadłyRozwój kwiatostanuPąki kwiatowe nabrzmiewają, lecz są zamknięte w jasnobrązowych łuskachPękanie pąków: łuski oddzielone, widoczny jasnozielony pąkKwiatostan zamknięty w jasnozielonych łuskach, jeżeli takie łuski zostały wytworzone (nie wszystkie uprawy)Widoczne pojedyncze pąki kwiatowe (ciągle zamknięte) osadzone na krótkich szypułkach, zielone łuski lekko otwarte(faza zielonego pąka)Płatki kwiatów wydłużają się, działki kielicha zamknięte, oddzielają się pojedyncze kwiatyDziatki kielicha otwarte, widoczne końce płatków, pojedyncze kwiaty z białymi lub różowymi płatkami, nadal zamknięte,początek fazy białego pąkaWiększość kwiatów z płatkami tworzy wklęsłą kulęBBCH 59BBCH 61BBCH 71BBCH 81
[ Pobierz całość w formacie PDF ]