Fazy-BBCH-jablonie, medycyna roślin sem.5, agrometeorologia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Skale BBCH to skale wykorzystywane w państwach UE do identyfikacji faz rozwoju roślin uprawnych. Skale BBCHwykorzystują system kodu dziesiętnego – wyróżnia się 10 faz głównych (0 – 9), z których każda dzieli się na kolejne10. Stąd do szczegółowego określenia danej fazy rozwoju używane są liczby dwucyfrowe. Za początek danej fazyprzyjmuje się moment, gdy 10 % roślin wykazuje cechy opisane w danej fazie. Pełnia danej fazy przypada na okres,gdy 50 % roślin znajduje się w opisywanym stadium rozwoju.Fazy rozwojowe drzew owocowych ziarnkowych według skali BBCH0001030709110111519Rozwój liściFaza mysie ucho: zielony szczyt liścia 10 mm poza łuskami pąkowymi, oddzielają się pierwsze liścieRozwinięty pierwszy liść (pozostałe dopiero się rozwijają)Rozwijają się kolejne liście, nie osiągają jednak jeszcze typowej wielkościPierwsze liście całkowicie wykształconeRozwój pąkaStan spoczynku, okres bezlistny: pąki liściowe i grubsze od nich pąki kwiatowe zamknięte i okryte ciemnobrązowymi łuskamiPoczątek nabrzmiewania pąków (pąki liściowe), widoczne nabrzmiałe pąki oraz wydłużone łuski pąków z jasnymi przebarwieniamiZakończenie nabrzmiewania pąków, łuski pąkowe jasno zabarwione, pewne ich obszary gęsto pokryte włoskamiPoczątek pękania pąka, widoczny zielony szczyt pierwszego liściaZielony szczyt liścia około 5 mm poza łuskami pąkowymiBBCH 00BBCH 103313239Rozwój pędów z pąka szczytowegoPoczątek wzrostu pędu, widoczne osie rozwoju pędówPędy osiągają około 20% typowej długościPędy osiągają około 90% typowej długościBBCH 3155152535455565759Rozwój kwiatostanuPąki kwiatowe nabrzmiewają: łuski pąkowe wydłużone z jasnobrązowymi przebarwieniamiKoniec nabrzmiewania pąków, widoczne jasnobrązowo zabarwione łuski pąkowe, częściowo gęsto pokryte włoskamiPękanie pąka, widoczne zielone końce liściowe osłaniające kwiatyFaza mysie ucho: zielone końce liściowe 10 mm poza łuskami pąkowymi, oddzielają się pierwsze kwiatyWidoczne pąki kwiatoweFaza zielonego pąka, pojedyncze kwiaty oddzielają się (są ciągle zamknięte)Faza różowego pąka (jabłoń), białego (grusza), płatki kwiatów wydłużają się, działki kielicha lekko otwarte, płatki już widoczneWiększość kwiatów z płatkami tworzy wklęsłą kulęBBCH 516606162636465676977172737475767778798818587899919293959799Dojrzewanie owoców i nasionPoczątek dojrzewania, wybarwianie się owocu na typowy dla danego gatunku kolorZaawansowane dojrzewanie, barwa owoców bardziej intensywnaOwoc dojrzały do zbioruOwoce dojrzałe do konsumpcji, posiadają typowy smak i jędrnośćZamieranie, początek okresu spoczynkuZakończony wzrost pędów, rozwinięte pąki szczytowe, ulistnienie ciągle żywo zieloneLiście zaczynają się przebarwiaćPoczątek opadania liści50% liści przebarwionychWszystkie liście opadłyZebrane owoce, okres spoczynkuRozwój owocówPowstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mmOwoc osiąga wielkość do 20 mmPoczątek opadania owoców (czerwcowe opadanie)Średnica owocu dochodzi do 40 mm, owoc podnosi się (faza T - spód owocu i szypułka tworzą literę T)Owoc osiąga połowę typowej wielkościOwoc osiąga 60% typowej wielkościOwoc osiąga 70% typowej wielkościOwoc osiąga 80% typowej wielkościOwoc osiąga 90% typowej wielkościKwitnienieOtwarte pierwsze kwiatyPoczątek fazy kwitnienia, otwartych około 10% kwiatówOtwartych około 20% kwiatówOtwartych około 30% kwiatówOtwartych około 40% kwiatówPełnia fazy kwitnienia: przynajmniej 50% kwiatów otwartych, opadają pierwsze płatkiZasychanie kwiatów: większość płatków opadaKoniec fazy kwitnienia: wszystkie płatki opadłyBBCH 59BBCH 61BBCH 71
[ Pobierz całość w formacie PDF ]