Farmakognozja - preparatyka galenowa - ćwiczenia, Publikacje naukowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Uniwersytet Medyczny w ŁodziKatedra Farmacji StosowanejZakład Farmacji AptecznejEwa ZawadzkaĆWICZENIA Z PREPARATYKIGALENOWEJdla studentówWydziału FarmaceutycznegoŁÓDŹ 20111Wydano na zlecenie Senackiej Komisji ds. WydawnictwUniwersytetu Medycznego w ŁodziAutor:Ewa ZawadzkaRecenzja:prof. dr hab. n. farm. Marian Mikołaj Zgoda© Copyright by Uniwersytet Medyczny w ŁodziŁódź 2011ISBN 978-83-61058-06-9Redakcja i skład komputerowy:dr hab. n. farm. Kazimiera H. Bodek, prof. nadzw. UM2SPIS TREŚCI1.2.2.12.22.32.42.5Wstęp ............................................................................Etanol i jego rozcieńczenia najczęściej stosowane w preparatycegalenowej .......................................................................Definicja etanolu 96% ......................................................Wymagania dotyczące etanolu ...........................................Zjawisko kontrakcji ..........................................................Przykłady przeliczeń rozcieńczeń etanolu .............................Metody oznaczenia zawartości etanolu w płynnych preparatachfarmaceutycznych ............................................................566666999111111111212191920202525262628282.5.1 Metoda refraktometryczna ................................................2.5.2 Metoda hydrometryczna ...................................................2.5.3 Metoda piknometryczna ....................................................Płynne preparaty galenowe..........................................3.3.13.2Nalewki (Tincturae) ..........................................................Definicja nalewek .............................................................Nalewki sporządzane metodą maceracji ..............................3.2.1 Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywanesą nalewki metodą maceracji .............................................3.3Nalewka sporządzana metodą podwójnej maceracji ..............3.3.1 Charakterystyka surowca roślinnego, z którego otrzymywanajest nalewka metodą podwójnej maceracji ...........................3.4Nalewki sporządzane metodą perkolacji ...............................3.4.1 Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywanesą nalewki metodą perkolacji .............................................4.4.14.2Wyciągi (Extracta) ...........................................................Definicja wyciągów ...........................................................Wyciągi płynne (Extractafluida).........................................4.2.1 Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywanesą wyciągi płynne ............................................................4.3Wyciągi gęste (Extractaspissa)..........................................SPIS TREŚCI4.3.1 Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywanesą wyciągi gęste ..............................................................4.4Wyciągi1.Wstępsuche (Extractasicca)........................................... 294.4.1Etanol i jego rozcieńczeniaroślinnych, z których otrzymywane2.Charakterystyka surowcównajczęściej stosowane w preparatyce29ga-są wyciągi suche ..............................................................lenowej3są intraktyalkoholometryczne2.4.1 Tabele...................................................................... 30Metody oznaczenia zawartości etanolu w płynnych preparatach far-6.2.5Soki (Succi) .................................................................... 32maceutycznych6.1Definicja soków ............................................................... 322.5.1 Metoda refraktometryczna6.2Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywane2.5.2 Metoda hydrometrycznasą soki ........................................................................... 322.5.3 Metoda piknometryczna7.Płynne preparaty galenoweSpirytusy lecznicze (Spirituosamedicata)............................ 33Nalewki (Tincturae)7.13.1Definicja spirytusów leczniczych ......................................... 33Definicja nalewek7.23.2Farmakopealnesporządzone metodą maceracjiNalewkispirytusy lecznicze ..................................... 343.2.1 Charakterystykamedicinalia)roślinnych, z których otrzymywane8.Oleje lecznicze (Oleasurowców...................................... 38są nalewki metodą maceracji8.13.3Definicja olejówsporządzone metodą podwójnej maceracjiNalewkileczniczych .............................................. 388.2Farmakopealne olejesurowca roślinnego, z którego otrzymywana3.3.1Charakterystykalecznicze ........................................... 38jest nalewka metodą podwójnej maceracji9.Wodne roztwory lecznicze (Solutionesaquosae medicinalia).. 393.4Nalewki sporządzane metodą perkolacji9.1Definicja wodnych roztworów leczniczych ........................... 393.4.1 Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywane9.2Farmakopealne wodne roztwory lecznicze ............................ 40są nalewki metodą perkolacjiWyciągi (Extracta)(Aquaearomaticae).............................. 4110.Wody aromatyczne4.1Definicja wyciągów10.1 Definicja wód aromatycznych ............................................ 414.2Wyciągi płynne (Extracta fluida)10.24.2.1Charakterystykaaromatyczne ..................................... 42Farmakopealne wodysurowców roślinnych, z których otrzymywane11.są wyciągi(Sirupi) ................................................................ 43Syropypłynne11.1 Definicja syropów ............................................................ 434.3Wyciągi gęste (Extracta spissa)11.24.3.1 Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywaneFarmakopealne syropy ...................................................... 43są wyciągiigęsteStałe półstałe preparaty galenowe.............................. 464.4Wyciągi suche (Extracta sicca)12.Mydła (Sapones) .............................................................. 464.4.1Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywane12.1 Definicja mydeł ............................................................... 46są wyciągi suche12.2Intrakty (Intracta)Farmakopealne mydła ...................................................... 475.1Definicja intraktów13.Plastry (Emplastra) .......................................................... 485.2Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywane13.1są intraktyDefinicja plastrów ............................................................ 4813.2Soki (Succi)Farmakopealne plastry ..................................................... 486.1Definicja soków14.Maści (Unguenta) ............................................................ 496.2Charakterystyka surowców roślinnych, z których otrzymywane14.1są sokimaści ................................................................ 49Definicja14.2Spirytusy lecznicze (Spirituosa medicata)Farmakopealne maści ....................................................... 507.1Definicja spirytusów leczniczychTabele alkoholometryczne............................................. 527.2Farmakopealne spirytusy leczniczeWykaz surowców roślinnych i preparatów galenowych .63Oleje lecznicze (Olea medicinalia)8.1Definicja.......................................................64Piśmiennictwoolejów leczniczych8.2Farmakopealne oleje leczniczeWodne roztwory lecznicze (Solutiones aq2.1Definicja etanolu 96%Intrakty (Intracta) ...........................................................2.2Wymagania dotyczące etanolu5.12.3Definicja intraktów ...........................................................Zjawisko kontrakcjiPrzykłady przeliczeń rozcieńczeńktórych5.22.4Charakterystyka surowców roślinnych, zetanoluotrzymywane5.30303.4.5.6.7.8.9.4Ćwiczenia z preparatyki galenowej1.WSTĘPFarmacja galenowajest działem farmacji stosowanej, która zajmuje sięobecnie sporządzaniem preparatów roślinnych (nalewki, wyciągi, intrakty,soki), syropów, roztworów leczniczych (w tym spirytusów i wód aromatycz-nych), plastrów, maści.Nazwa pochodzi odClaudiusa Galenusa– lekarza i aptekarza rzymskie-go, żyjącego w II w. naszej ery, uważanego za ojca farmacji.Na ćwiczeniach zpreparatyki galenowejsporządza się następujące po-staci leku:1. nalewki przygotowywane metodą maceracji,2. nalewki lub wyciąg płynny otrzymany metodą perkolacji,3. syropy,4. wodne roztwory lecznicze,5. etanolowe roztwory lecznicze - spirytusy lecznicze,6. wody aromatyczne,7. mydła,8. plaster nostrzykowy,9. maści,10. oleje.Preparaty galenowedzielą się na:nfarmakopealne – przygotowywane wg przepisów zawartych w farmako-peach,nniefarmakopealne – są to najczęściej preparaty otrzymywane ze świe-żych roślin; należą do nich m.in. intrakty, soki.5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]