faworki bg, PRZEPISY KULINARNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Faworki bezglutenowe·290 g miksu mąki bezglutenowej(ok. 2 szklanki)·1 łyżka masła·3 żółtka·szczypta soli·200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%·2 łyżeczki octu jabłkowegoDodatkowo·olej rzepakowy do głębokiego smażenia·cukier puder do posypaniaPR ZEPIS NA 1 PATERĘ FAWORKÓWBezglutenow yZ AWIER A:JajaNabiałCukierTo przepis mojej mamy, który zmody-fikowałam na własne, bezglutenowepotrzeby. Prócz innej mąki, którasprawdza się w tym przepisie idealnie,zamieniłam też spirytus na ocet jabłkowy.1.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem.2.Dodaj żółtka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieć na jednolite,elastyczne ciasto i wyrabiaj kilka minut (jeśli będzie wciążza gęste, dodaj troszkę śmietany).3.Wybij je drewnianymwałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóż i ponownie uderz.Powtórz to kilkakrotnie.4.Ciasto rozwałkuj na cienkie placki(ja wałkowałam na ok. 2 mm – cieńsze rwały się podczassmażenia w miejscu wywinięcia).5.Wycinaj nożem paskiok. 10×3 cm. W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniecfaworka przez środek.6.Smaż po kilka faworków na razw gorącym i bardzo głębokim oleju.7.Kiedy faworki zacznąsię rumienić, obróć je drewnianą łopatką lub widelcem i smażjeszcze chwilę na złoty kolor.8.Usmażone faworki osączz tłuszczu na papierowym ręczniku. W połowie smażeniamożesz wymienić olej na nowy.9.Po wystudzeniu, posypcukrem pudrem.Przepis nr 55strona 1/1
[ Pobierz całość w formacie PDF ]