energetyka owsa, rolnictwo, Owies

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Państwowa WyższaSzkołaZawodowa
im.ks.BronisławaMarkiewicza
wJarosławiu
„Innowacjetechnologiczneiorganizacyjne
wpodkarpackiejbioenergetyce”
SUROWCE ENERGETYCZNE
POCHODZENIA ROLNICZEGO
Autor
prof.drhab.BogdanKościk
AkademiaRolniczawLublinie
Napodstawiebadań przeprowadzonychwramachprojektu:
”Innowacjetechnologiczneiorganizacyjne
wpodkarpackiejbioenergetyce”
realizowanegoprzez
Państwową Wyższą Szkołę Zawodową wJarosławiu
Jarosław2007
prof. dr hab. Roman Fedan
prof. dr hab. Zbigniew Makieła
doc. dr Krzysztof Rejman
dr Zdzisława Gawrońska
doc. dr Grażyna Dyrda
prof. dr hab. Waldemar Wójcik
dr Irena Brukwicka
prof. dr hab Ewa Bojar
Politechnika Lubelska
Maria Flisowska
Projekt okładki
ISBN
978-83-88139-61-1
Publikacjafinansowanaze środkówUniiEuropejskiej
zEuropejskiegoFunduszuSpołecznego
orazbudżetupaństwawramach
ZintegrowanegoProgramuOperacyjnegoRozwojuRegionalnego
Copyrightby
WydawnictwoNaukowePaństwowej WyższejSzkołyZawodowej
Im.ks.BronisławaMarkiewiczawJarosławiu
Druk:DrukarniaKOLORDRUK,37500Jarosław,ul.Podzamcze28
tel. (016) 621 62 31, e-mail: kolordruk@onet.pl
Rada Wydawnicza
Recenzja
Korekta
Łukasz Grzesik
SPISTREŚCI
1. WPROWADZEIE……………………………………………………... 5
2. CELIMETODYKABADAŃ.................................................................... 9
3. WARUKISIEDLISKOWE..................................................................... 13
3.1. WARUNKIMETEOROLOGICZNE................................................ 13
3.2 WARUNKIGLEBOWE.................................................................... 14
4. CHARAKTERYSTYKABIOMASYWYBRAYCHGATUKÓW
ROŚLIUPRAWYCHPODKĄTEMEERGETYCZEGO
WYKORZYSTAIA.................................................................................. 17
4.1 WIERZBAWICIOWA...................................................................... 17
4.2 MISKANTCUKROWY.................................................................... 22
4.3 SPARTINAPRERIOWA.................................................................. 26
4.4 ŚLAZOWIECPENSYLWAŃSKI..................................................... 31
4.5 SŁONECZNIKBULWIASTY(TOPINAMBUR)............................ 35
4.6 RÓŻAWIELOKWIATOWA............................................................ 40
4.7 OWIES............................................................................................... 44
4.8 ŁUBINWĄSKOLISTNY.................................................................. 47
5. ASPEKTYEERGETYCZEPRODUKCJIBIOMASY
WYBRAYCHGATUKÓWROŚLIUPRAWYCH...................... 52
6. PODSUMOWAIE.................................................................................... 61
LITERATURA............................................................................................ 66
4
 5
1.WPROWADZEIE
Niniejsza publikacja prezentuje wyniki badań własnych przeprowadzonych
wroku2006wStacjiDoświadczalnejKatedryProdukcjiRoślinnejiAgrobiznesu
(AkademiaRolniczawLublinie,WydziałNaukRolniczychwZamościu).Badania
tebyłyprzeprowadzonewramachprojektupt.„Innowacjetechnologiczneiorga
nizacyjne w podkarpackiej bioenergetyce”, na realizację którego przeznaczone
zostałypieniądzepubliczne,zarównounijne,jakipolskie.
Projekt zakładał m. in. prowadzenie pól doświadczalnych celem oceny pozy
skanejznichbiomasyjakosurowcówenergetycznych.Dodoświadczeńwłączono
wcześniejzałożone(2005r.)plantacjewierzbywiciowej(Salix viminalis), ślazow
capensylwańskiego(Sida hermaphrodita),różywielokwiatowej(Rosa multiphlo-
ra), topinamburu (Helianthus tuberosus), miskanta cukrowego (Miscanthus sac-
chariflorus)ispartinypreriowej(Spartina
pectinata).Ponadtow2006rokuzało
żonodoświadczeniazroślinamijednorocznymi:łubinwąskolistny(Lupinus angu-
stifolius)iowies(Avena sativa).
Oceniając przydatność pozyskanej biomasy na cele energetyczne przeprowa
dzonoanalizęjejskładuchemicznegopodkątemzawartościazotu,fosforu,potasu,
wapnia,magnezu,siarki,chloruiwęglaorazokreślonowartośćenergetycznąplo
nu, jak również określono przydatność biomasy do granulowania (brykietowania
ipeletowania).
Zabiegiuprawowewykonywanebyłyzgodniezogólnieprzyjętymizaleceniami
agrotechnicznymi. W trakcie wegetacji prowadzono obserwacje tempa wzrostu,
zachwaszczenia,występowaniachoróbiszkodnikówczyteżwyleganiaroślinoraz
określonybyłploninakładyenergetyczne.Zbiorowiskachwastówpóluprawnych
ulegająciągłymprzemianompodwpływemróżnychczynników,jaknp.nawożenie
czy uprawa roli. Wskutek tego niektóre gatunki zwiększają swoją liczebność
wroślinachuprawnych,zaświnnychgwałtowaniemaleją.Zmieniasięwięcszata
roślinnościsegetalnej,costwarzakoniecznośćjejinwentaryzacjiitakainwentary
zacjazostałaprzeprowadzona.Przeprowadzonorównieżanalizębiologicznągleby
poduprawąwierzby.Właściwościbiologiczneglebyuznawanesąbowiemzazna
cząceelementykształtującejakość,żyznośćiurodzajnośćgleby.Najczęściejzali
cza się do nich skład i liczebność mikroorganizmów glebowych oraz aktywność
enzymów glebowych. Czynniki, które zakłócają lub hamują czynności życiowe
mikroorganizmówglebowychnaruszajązregułyprawidłowefunkcjonowanieeko
systemu. Z tych względów właściwości biologiczne gleb są szeroko wykorzysty
wanedookreślaniajakościglebyorazszacowaniazmianzachodzącychwglebie.
Są one szczególnie polecane w analizie gleb charakteryzujących się drastycznym
spadkiemurodzajności.Niekorzystnezjawiskamajązwyklemiejscewprzypadku
wieloletniejuprawynajednymstanowisku,czylitzw.monokultury.Skutkiemtego
jestznacznyspadekplonów.Jestonnastępstwemtoksycznegodziałaniawydzielin
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • materaceopole.pev.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed