fantazyjne ciasteczka cz.1, fantazyjne ciasteczka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Iką
Podstawowe
techniki
Przy odrobinie
praktyki opanujesz
wszystkie narzędzia do
dekorowania, rozmaite
sposoby przygotowania
ciasta oraz lukru, aż
w końcu zrobisz rożek
na miarę prawdziwego
cukiernika specjalisty.
Nauczysz się takich
technik dekorowania
ciasteczek, jak: lukro-
wanie, obrębianie,
haftowanie, zlocenie,
modelowanie, posługi-
wanie się szablonami,
robienie ramek,
koronek oraz wielu
innych rzeczy.
Drewniany wałek do ciasta - tradycyjny wa
znakomicie nadaje się do roz wałkowy wa nią cia
na ciasteczka oraz do wałkowania lukru.
zystkich podanych w książce przepisów na
i lakier używałam wielofunkcyjnego malak-
Jcżcli jednak zasiosujc-sz potowe podanych
Cfiisach ilości, możesz posłużyć się zwykłym
nem. Potrzebne ci będą metalowe nierd/ew-
ttzki. gumowe szpatułki, szklanki i łyżki do
ią, nóż i deska do krojenia, drewniany
waz spory wybór metalowych foremek do
nia ciasteczek.
kilka narzędzi do dekorowania ciasteczek,
na pewno zechcesz mieć. (Patr/ zdjęcie
. Możesz je znaleźć w sklepach specjalistycz-
sklepach ze sprzętem kuchennym bądź
pach rzemieślniczych...
Radeiko - daje efekt ściegu na krawędziach ciaste-
czek z wałkowanym lukrem i może być wykorzy-
stane do tworzenia rozmaitych wzorów.
Skalpel - laki nożyk jest potrzebny, kiedy chcemy
wyciąć wzór odrysowany na cieście. Jest niezastą-
piony przy precyzyjnym wycinaniu wałkowanego
lukru. Ostrze numer 11 sprawdza się znakomicie.
Tnij, używając ostrego końca.
Pędzelki - są niezbędne do kolorowania lukru pig-
mentem spożywczym lub do lukrowania kwiatów.
Najbardziej przydatne są pędzelki z sobolowej
sierści. Chińskie pędzelki są najlepsze do malowa-
nia. Grubość pędzli powinna wynosić od 000, 00 i O
do 1,3 i 5. Przyda się także kilka małych i średnich
pędzelków do wycierania na sucho.
Wirkrawacz do wycinania ciastek
wyposażenie niemal każdej kuchn
i: wTtinama ciastek oraz lukru.
się go
Eość psa - narzędzie używane jesr głównie do wy-
kjBitzaiiia krawędzi płatków i listków zrobionych
tlukm do wykrawania, cukierniczej masy plastycz-
nej ora* białej i ciemnej czekolady plastycznej.
Pigmenty w proszku - nietoksyczne pigmenty
w proszku używane są przede wszystkim do
kwiatków z cukierniczej masy plastycznej i wałko-
wanych lukrów. Występują w pełnej gamie kolo-
rów i można je dostać w specjalistycznych skle-
pach cukierniczych.
Barwniki spożywcze w paście lub żelu - profesjo-
nalne barwniki spożywcze do lukrów i pomadek
można nabyć w specjalistycznych sklepach cukier-
niczych.
Pięciolistna foremka i wykrawacie - mata pic-cio-
listna foremka w kształcie kwiatu nadaje się do ro-
bienia kwiatków jabłoni, wiśni czy pomarańczy.
Takie foremki i wykrawacze w rozmaitych kształ-
tach są dostępne w specjalistycznych sklepach cu-
kierniczych oraz rzemieślniczych.
1. pędzel okrągły
w proszku
3. wykrawacz piędolistny
4. podkfadka
szablon
tłoczki
mttalowa szpaikulka
8. końcówki do wyciskani;
Meprzylcpny wałek tło ciasta - mały wałek do lu-
kru może być wykorzystany do robienia kwiatków
i listków.
Narzędzia dckoratorskie
(opis dc zdjęcia obok)
l y. drewniane patyc/ki
cło szaszłyków
20. foremka silikonowa
21. stempel do ciasia
22. nożyczki hafciarskie
23. nakładki du szprycy
24. szpryca
25. stemple do lukru
26. lułika perwminmY,]
•Ł
kwadratowy
:z w kształcie
J. wykwwacz okr,
4. kuśt psa
5. barwnik S|)ii7yv
w paście-
ć. nieprzylepny v
7. wypełniona tul
z końcówką
8. rdiietko
9. skalpel
10. pędzel piaski
1. v
Podkładka - mata biała lub czarna podkładka
(nieco bardziej miękka od styropianu), za jej po-
mocą wykańcza się krawędzie listków i płatków
zrobionych z cukierniczej masy plastycznej i lu-
krów wałkowanych.
Szpryca z nakładkami narzędzie pozwalające
tworzyć ozdobne sznurki i inne wzory. Szprycę
wrą?
?.
nakładkami kupk? w specjalistycznych
sklepach, np. dla artystów. Używają jej garncarze
i ceramicy, stąd jej druga nazwa - pistolet do gliny.
Mata szpryca jest zrobiona z metalu i pozwala two-
rzyć formy znacznie hardziej precyzyjne ni? zwykłe
iękne
niczych i specjalistycznych.
Końcówki - metalowe końcówki są używane do
precyzyjnego wyciskania lukru (w niniejszej książce
znajdziesz dwa przepisy,
wyborny lukier beżowy
oraz
Wyborny lukier z białek).
Przyda ci
sit;
szeroki wybór
końcówek w rozmiarach: O, 1,3, 4, 5, 6, 18 oraz 67.
Pieczątki do wytłaczania wzorów mogą dać
wspaniałe efekiy na wałkowanych lukrach. Wy-
bierz kiika wzorów w sklepie z artykułami cukier-
Papier pergaminowy i tubka pergaminowa - tub-
ki pergaminowe są niezbędne przy dekorowaniu
ciast i ciasteczek. Pergamin stosuje się do wał-
kowania ciasta i lukru, nadaje się też wspaniale
do odrysowywania wzorów. Za pomocą tubek two-
rzymy rozmaite wzory. Są jednorazowe, więc stosu-
jąc je, oszczędzamy sobie trochę sprzątania.
Metalowa szpatułka - niezastąpiona w każdej
kuchni, pozwala mieszać lukier oraz przenosić wy-
cięte ciasteczka i rozprowadzać lukrową masę.
Przyda ci się kilka patek w małym rozmiarze, kilka
średnich i dwie duże.
Wykałaczki i patyczki do szaszłyków - wykałacz-
ki i patyczki do szaszłyków mogą być użyte do ko-
lorowania różnych rodzajów lukru. Są również
przydatne do marszczenia wałkowanego lukru
oraz do rysowania żyłek na listkach z cukierniczej
masy plastycznej.
Tubki poliuretanowe - tubki wielokrotnego użyt-
ku. Ich mankamentem jest to, że niekiedy ciężko je
domyć, a pozostałości barwnika spożywczego mo-
gą zabarwić lukier przy kolejnym użyciu.
Szpachelka - pozwala dostać się pod suche polu-
krowane ciasto lub podnosić małe elementy z cu-
kierniczej masy plastycznej lub lukru.
Foremki silikonowe - dzięki foremkom można
tworzyć ciekawe wzory na ciastach i ciasteczkach.
Znajdziesz je w specjalistycznych sklepach z wypo-
Biały barwnik w płynie - barwnik o kolorze kredy
w płynie. W połączeniu z barwnikami spożywczy-
mi pozwala otrzymać piękne pastelowe odcienie.
Świetnie nadaje się do malowania.
Stempie do ciasteczek - jeżeli odciśnies/ na cia-
steczku wzór przed upieczeniem, nie musisz go już
później dekorować.
Mikser — jeżeli planujesz często robić ciasteczka
i lukry, niezbędny będzie wielofunkcyjny malakser.
Do mniejszych ilości wystarczy zwykły mikser
ręczny.
Nożyczki hafciarskie - małe nożyczki nadają się
świetnie do wycinania wzorów i są pomocne przy
wyrobie kwiatów z cukierniczej masy plastycznej.
Przygotowanie
ista
zrobione przed chwilą, wystarczy słabo lub śred-
nio naciskać na wałek. Rozwałkuj ciasto do po-
żądanej grubości (ok. 0,3 cm - o ile przepis nie
podaje inaczej). Za każdym razem, gdy rozwałku-
jesz już całość powierzchni, ciasto należy obrócić
(Krok 1).
ij ws/ysikie skiadniki, tj. masło, cukier, ja-
proszck do pieczenia, sól, aromaty, przy-
w nd. Precyzyjnemu odmierzaniu ingrediencji
cy jest specjalny rozdział (s. 140-141).
a d
bgdzic waga kuchenna.
wuj ciasto zgodnie z przepisem. Zwracaj
s
szczegóły danego przepisu, np. czy ciasto
ozwaikować od razu, czy konieczne jest
e go uprzednio w lodówce. Sprawdź prze-
.
irby
wiedzieć, czy ciasto trzeba przygotować
•tfeiej.
Mado powinno być nieco wilgotne z wierzchu,
c chłodne w środku. Wyjmij masło z lodówki
o 50 minut przed przygotowaniem ciasta. Jeśli
• ciepło, wystarczy, że wyjmiesz masło 15 minut
d czasem.
•dy ciasto jest już gotowe, podziel je na pół
: każdej połówki uformuj krążek o średnicy
ł-12,5
cm. Zawiń je w folię plaslikową do czasu
j użycia.
Gdy wałkowane ciasto osiąga dużą powierzch-
nię, coraz trudniej je przekręcić. W tym momencie
prTyria się duża metalowa szpatułka, którą odlepisz
ciasto od powierzchni (Krok 2). Zanim wsuniesz
szpatułkę pod ciasto, zanurz ją w mące.
Wałkowanie i wykrawanie
ftaygoruj wszystkie narzędzia. Wyciągnij wałek,
dodatkową ilość mąki do podsypywania, długą
•etalową szpalufkę, wykrawacze i inne potrzebne
przedmioty.
Przed wałkowaniem oprósz powierzclmie, na
której zamierzasz wałkować, lym samym rodzajem
mąki. z jakiej robisz ciasto. Jeżeli ciasto jest twar-
de, nie potrzeba jej wiele. Natomiast jeżeli ciasto
jot miękkie, potrzeba jej trochę więcej. Uważaj,
żrby
nie przesadzić z ilością mąki, która może po-
•rieszać się z ciastem i sprawić, że ciasteczka wyj-
dą twarde.
Jeśli ciasto byk) trzymane w lodówce, po wy-
jęciu pozwól mu poieżeć przez 15 minut, a następ-
nie wałkuj, mocno naciskając. Jeżeli ciasto zostało
KROK 2. Podważ ciasto metal
aby zapobiec jego przylepianiu się.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]