erytromycyna- cw7, II rok, Mikrobiologia Przemysłowa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Mikrobiologia przemysłowa
ę
w7
Erytromycyna
Erytromycyna jest to antybiotyk makrolidowy wytwarzany przez
Streptomyces erythreus
.
(obecna nazwa
Sacharopolyspora erythrea
). Nale
Ň
y do grypy ansamycyn podobnie jak
ryfomycyna. Zale
Ň
nie od dawki działa bakteriostatycznie (tzw. dawka terapeutyczna) i (lub)
bakteriobójczo. Działa na
bakterie Gram-dodatnie
i niektóre Gram-ujemne. Zakres działania
przeciwbakteryjnego jest zbli
Ň
ony do penicyliny, działa jednak na szczepy penicylinooporne.
Do bakterii wra
Ň
liwych na erytromycyn
ħ
nale
ŇĢ
m.in.: paciorkowce (gronkowce s
Ģ
mniej
wra
Ň
liwe),
Mycoplasma pneumoniae
, chlamydia, kr
ħ
tki, riketsje,
Neisseria, Legionella,
Corynebacterium, Listeria, Haemophilus
,
Bordetella
. Stosowana w leczeniu zaka
Ň
e
ı
paciorkowcami, chlamydiami, legionell
Ģ
, mikoplazmami, listeri
Ģ
, w rze
ŇĢ
czce, w kile.
Erytromycyna posiada 12, 13 lub 15 w
ħ
glowy pier
Ļ
cie
ı
laktomowy z ró
Ň
nymi podstawnikami
przy w
ħ
glu 12 (np. grupy metylowe, hydroksylowe) i reszt
Ģ
cukrow
Ģ
(np. D – dezozamina i
L-kladynoza : formy A,B lub D – dezozamina i L – mykaroza : forma C). Wyst
ħ
puj
Ģ
ró
Ň
ne
formy erytromycyn – głównie A, B i C. Najpopularniejsza forma A – 90% . Wszystkie maj
Ģ
ta sama aktywno
Ļę
biologiczn
Ģ
!
Forma erytromycyny R1 R2
A
OH CH3
B
H
CH3
C
OH H
Poniewa
Ň
erytromycyna jest antybiotykiem zasadowym, mo
Ň
e reagowa
ę
z kwasami tworz
Ģ
c
sole:
- stearynian erytromycyny i etylobursztynian erytromycyny (nierozpuszczalne w
wodzie, podawane doustnie)
- laktobionian i glukoheptanian erytromycyny (rozpuszczalne w wodzie, stosowane do
iniekcji)
- estry erytromycyny (estryfikacja znosi gorzki zapach erytromycyny) np.
laurylosiarczanpropionalu erytromycyny (estolan)
Mechanizm działania:
- hamowanie procesu translacji poprzez specyficzne wi
Ģ
zanie si
ħ
z podjednostk
Ģ
50S
rybosomu bakteryjnego.
o
Oporno
Ļę
zwi
Ģ
zana z modyfikacjami prowadz
Ģ
cymi do słabego wi
Ģ
zania z
rybosomem (czyli braku hamowania translacji)
Wprowadzona do leczenia w 1992 r, ju
Ň
po roku u
Ň
ytkowania pojawiły si
ħ
bakterie oporne.
- modyfikacja 23s rRNA (przy udziale metylotransferaz bakteryjnych
- modyfikacja białka L-4 wyst
ħ
puj
Ģ
cego w podjednostce 50s rRNA rybosomu (mutant
EryA) lub L-22 (mutant EryB)
- EryC = gdzie
Ļ
w rybosomowym RNA (ale sam mechanizm nieznany)
Mikrobiologia przemysłowa
ę
w7
INNE FORMY ERYTROMYCYNY
1. W Polsce wyst
ħ
puje cykliczny 11-12 w
ħ
glan erytromycyny (tzw.
Davercin
– w
postaci tabletek).
a. W tej formie działa najsilniej na gronkowce, ma wydłu
Ň
ony okres półtrwania
b. Zwi
ħ
kszone powinowactwo do tkanki płucnej
c. Wi
ħ
kszy zakres działania
d. Działa na :
Helicobacter pylori, Campylobacter jejuni, Mycobacterium leprae,
Neisseria gonorrhoeae
2. klarytomycyna, Roksytromycyna, dirytromycyna
a. półsyntetyczne pochodne erytromycyny
b. lepsze wła
Ļ
ciwo
Ļ
ci farmokinetyczne
c. du
Ň
o stabilniejsze w obecno
Ļ
ci kwasu
Ň
oł
Ģ
dkowego ni
Ň
sama erytromycyna
d. lepsze wchłanianie z przewodu pokarmowego
e. mog
Ģ
by
ę
podawane ich wi
ħ
ksze st
ħŇ
enia
f. lepsza penetracja tkanek (bo wi
ħ
ksze st
ħŇ
enie)
g. wydłu
Ň
ony okres półtrwania
h. mniejsza toksyczno
Ļę
i. stosowane w dolegliwo
Ļ
ciach ze strony układu pokarmowego
BIOSYNTEZA ERYTROMYCYNY
Układ dwóch specyficznych szlaków. = produkujacych pier
Ļ
cie
ı
makrolidowy i cukier.
- Pier
Ļ
cie
ı
makrolidowy : z kondensacji reszt ró
Ň
nych małocz
Ģ
steczkowych kwasów
tłuszczowych
- Szlak syntezy podstawników cukrowych : powstaja z glukozy, pochodne
dedynokwasów
Prekursor pier
Ļ
cienia erytrozyny (tzw. erytronolid) to propionian (1) lub metylomalonian (2)
Mikrobiologia przemysłowa
ę
w7
Kinetyka typowego procesu biotechnologicznego
p.p –
produkt pierwotny.
Tworzy si
ħ
podczas wzrostu hodowli
np. etanol
p.w – produkt wtórny.
Powstaje w fazie logarytmicznej lub
stacjonarnej wzrostu. Wytwarzany
przez nieliczne org. Jego powstawanie
zale
Ň
y od warunków wzrostu i składu
podło
Ň
a. Nie jest niezb
ħ
dny, np.
antybiotyki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]